31 Μαρ 2011

Γιατί λέμε 'όχι' στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA)

Το παρακάτω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα OxiStoXYTA.gr

γιατί λέμε 'όχι' στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (XYTA)

Περίληψη της θέσης μας 
Σε απάντηση όσων θεωρούν ότι η αντίδραση των κατοίκων είναι απλά μία συνηθισμένη αντίδραση κάποιων θερμοκέφαλων που δε θέλουν να επωμιστούν το κοινωνικό φορτίο που τους αναλογεί, να επισημάνουμε πολύ συνοπτικά τα στοιχεία, με τα οποία καταρρίπτονται τα τρία βασικά επιχειρήματα που προωθούν οι ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΣΔΚΝΑ γύρω από το θέμα.

  • Το πρώτο επιχείρημα αφορά την επειλή ότι αν δε γίνουν οι ΧΥΤΑ, θα πνιγεί η Αθήνα στο σκουπίδι επειδή έχει γεμίσει η Φυλή. Το επιχείρημα αγνοεί το γεγονός ότι αυτό που θα γεμίσει σε 1-2 έτη στη Φυλή είναι ένα κύτταρο - υπάρχουν όμως άλλα 5 κύτταρα, που ακόμα δεν έχουν ανοίξει (δήλωση του Υφυπουργού κ. Νάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τα Πρακτικά των τριών συνεδριάσεων της Βουλής). Έτσι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια.

  • Επίσης, ο μύθος ότι ο ΧΥΤΑ είναι η πιο οικονομική λύση, αγνοεί ηθελημένα πολλά έξοδα των ΧΥΤΑ. Εξετάζοντας τα στοιχεία που περιλαμβάνει η μελέτη του κ. Χ. Ρώσση Μηχ/γου Ηλ/γου ΕΜΠ, διαπιστώνεται εύκολα ότι ο ΧΥΤΑ είναι έως και 10 φορές ακριβότερη λύση από την Αεριοποίηση/Εξαέρωση, όπως αυτή εφαρμόζεται στο εργοστάσιο της ECET Group στο Αμβούργο, το οποίο (αντίθετα προς τους ΧΥΤΑ) διόλου δεν επιβαρρύνει το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων (γι'αυτό και είναι μέσα στην πόλη, και όχι στην "αυλή του γείτονα" - όπου εν προκειμένω γείτονας είναι το Γραμματικό και η Κερατέα).

  • Τέλος, όσον αφορά το θέμα της απώλειας της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η ΕΕ από το 2008 έχει ήδη σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ΧΥΤΑ, ενώ από το 2010 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης. Στο Ην. Βασίλειο, αυτά ανέρχονται ήδη στα 80-100 ευρώ/τόνο. Άρα, η χρηματοδότηση που "κινδυνεύει να χαθεί", θα επιστραφεί σύντομα στην ΕΕ και με το παραπάνω, με τη μορφή προστίμων! Εκτός και αν οι δύο ΧΥΤΑ λειτουργήσουν για λίγους μήνες μόνο και μετά κλείσουν - αλλά τότε, προς τι όλη η φασαρία; Έχουν άδικο μετά οι κάτοικοι να υποψιάζονται ότι, μοναδικός στόχος είναι να καρπωθούν συγκεκριμένοι κατασκευαστές τη χρηματοδότηση και οι ΧΥΤΑ να μη λειτουργήσουν ποτέ; Αλλά η καταστροφή θα έχει ήδη γίνει...
Επειδή, λοιπόν, υπάρχει πολλή (εσκεμένη και μη) παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα, παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία πριν εξάγουν συμπεράσματα.


Για περαιτέρω ανάλυση του θέματος επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.