16 Οκτ 2010

Θρασύβουλας Ι: Ο φανταστικός φαντάρος (ή απλά μαθήματα επιβίωσης στο στρατό)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Για επεξηγήσεις στρατιωτικής ορολογίας δείτε στο τέλος του κειμένου.

Η εμπειρία από τη θητεία μου στον Ελληνικό Στρατό ήταν πολύτιμη. Μου χάρισε μοναδικές στιγμές και μου έμαθε πολλά όπως να είμαι φυγόπονος, τεμπέλης, ψευτοτσαμπουκάς και "εαυτούλης", καθώς και ότι το βόλεμα είναι πάνω από την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τον αυτοσεβασμό. Παρόλ' αυτά παρέμεινα ανεπίδεκτος μαθήσεως.
Έτσι, πρώτον, απέκτησα κάποιους καλούς φίλους είτε φαντάρους είτε στρατιωτικούς τους οποίους και εξαιρώ από τις συνήθεις γλοιώδεις φυσιογνωμίες καραβανάδων (φτου ξελευθερία).
Δεύτερον, σε κάποιες περιπτώσεις έβαλα τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα, όχι εις το όνομα της πατρίδας αλλά της αξιοπρέπειας, γιατί στην τελική για ένα καθαρό κούτελο ζούμε στην κακούργα καινωνία.
Τελοσπάντων, ίσως γράψω για πραγματικές ιστορίες από το στρατό σε άλλη ανάρτηση. Προς το παρόν θα αναφερθώ σε φανταστικές ιστορίες ή αλλιώς σε ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα με προσθήκη δραματικών στοιχείων.

Λόγω του παραλογισμού που ως γνωστόν επικρατεί στο στρατό ένιωθα την ανάγκη να βρω έναν άνθρωπο που να τα βρίσκουμε και να επικοινωνούμε, ένα στήριγμα στις δύσκολες αυτές μέρες. Γρήγορα διαπίστωσα ότι δεν ήταν και τόσο εύκολο κάτι τέτοιο στο στρατό που συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδι. Ήθελα να μιλήσω για μουσική και το μόνο που άκουγα τριγύρω ήταν ενοχλητικά σκυλάδικα από κινητό στη διαπασών. Ήθελα να βρίσω για κανένα μαλάκα καραβανά και οι μόνες αντιδράσεις ήταν μιζέρια και ηττοπάθεια. Ήθελα να κάνω μια ενδιαφέρουσα κουβέντα και τα μόνα θέματα συζήτησης που άκουγα ήταν για ποδόσφαιρο, μηχανές/αυτοκίνητα και ατυχήματα με μηχανές/αυτοκίνητα. Αλήθεια τι κόλλημα κι αυτό με τις συζητήσεις για ατυχήματα με μηχανές/αυτοκίνητα. Λες και όποιος πει το πιο ανατριχιαστικό θα πάρει βραβείο. Anyway...

Μέχρι που μια μέρα εκεί που σφιγγόμουν να κατεβάσω καμιά ιδέα, μετά από πολύ προσπάθεια κατάφερα να βγάλω μια κουράδα τεραστίων διαστάσεων, μεγάλη πραγματικά επιτυχία καθώς με τόσα σουβλάκια είχα γίνει λίγο δυσκοίλιος. Ως γνωστόν, στο χέσιμο χαλαρώνεις και σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες. Tότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Θρασύβουλας.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα φανταστικό φίλο και πάντα αναρωτιόμουν τι είναι αυτός ο φανταστικός φίλος που έχουν άλλα παιδάκια κι εγώ δεν έχω. Γιατί δε με καταδέχεται εμένα; Γιατί να μην έχω κι εγώ παρέα ένα φανταστικό φίλο; Γιατί ο Άγιος Βασίλης δε μου παίρνει το τηλεκατευθυνόμενο που του ζήτησα... και άλλα τέτοια ερωτήματα ταλάνιζαν την παιδική ψυχούλα μου. Αλλά τελικά στο στρατό ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Άγιος Βασίλης είδε ότι δεν την παλεύω και μου 'φερε τον πρώτο μου φανταστικό φίλο. Η χαρά μου ήταν τόσο μεγάλη που δε μπορούσα να μην το μοιραστώ με τους άλλους φαντάρους και να μη μιλάω συνεχώς για το Θρασύβουλα με αποτέλεσμα να γίνει μέρος και της δικής τους φαντασίας, κάτι σαν τα τραγούδια-hits που ακούγονται σε ραδιόφωνο/καφέ/μπαρ/κλαμπ/βουλκανιζατέρ και είτε σου αρέσουν είτε όχι στο τέλος θα αρχίσεις να τα σιγοτραγουδάς.

Ο Θρασύβουλας, λοιπόν, είχε ρεαλιστική υπόσταση και μεγάλο background και αποτελούσε την προσωποποίηση των απωθημένων μου για το στρατό. Ήταν αποσπασμένος φαντάρος (1) και περιμέναμε πως και πως να γυρίσει μπας και μας πάει λίγο καλύτερα η υπηρεσία (2). Υπήρχαν διάφορες ιστορίες για αυτόν που οδηγούσαν κατά κύριο λόγο στο συμπέρασμα ότι στην προηγούμενη μονάδα του τα πράγματα είχαν πάρει περίεργη τροπή, γιατί οι φαντάροι επηρεάστηκαν από τη ρέμπελη συμπεριφορά του και ξεσάλωσαν. Επίσης διαδίδονταν ανεπιβεβαίωτες φήμες πως είχε δείρει έναν διοικητή και είχε δαγκάσει έναν καραβανά (3) για παραδειγματισμό, ότι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ήταν η απαλλαγή (4) του Κάρολου Παπούλια κτλ. Ήταν τόσο παλιός (5) που όταν ερχόταν έφοδος στη σκοπιά ένιωθε τις δονήσεις στο έδαφος, χασμουριόταν και άλλαζε πλευρό, ενώ πολλές φορές όταν του φώναζαν που κοιμόταν στη σκοπιά τον έπιανε φαγούρα στο δεξί του αμελέτητο. Σύντομα θα διαπιστώναμε πως ο Θρασύβουλας ήταν όντως πολύ θρασύς και συνήθιζε να κάνει μανδραπήδες (6).

Όταν εμφανίστηκε στο στρατόπεδο, ο διοικητής (7) τον κάλεσε στο γραφείο του, κάτι που συνήθιζε να κάνει με τους νεοφερμένους φαντάρους, σκοπεύοντας ενδεχομένως να τον προειδοποιήσει ότι δε θα ανεχτεί απρεπή συμπεριφορά αλλά και ότι η πειθαρχία και η εργατικότητα ανταμείβονται στη μονάδα του. Κάτι τέτοιες μαλακίες λένε οι διοικητές, το οποίο είναι τόσο γελοίο όσο το να πηγαίνεις σε μια γκόμενα που δεν έχεις ξαναδεί και να της λες "κοίτα εγώ δε σηκώνω πολλά πολλά αλλά αν είσαι σωστή στις υποχρεώσεις σου θα περάσουμε καλά μαζί" και κλείνεις πονηρά το μάτι.
Παρένθεση... Ο συγκεκριμένος διοικητής, βέβαια, δεν ήταν και πρότυπο λογικής. Αρεσκόταν να βγάζει ατελείωτα κηρύγματα την ώρα της πρωινής αναφοράς κατηγορώντας τους πάντες και τα πάντα εντός στρατοπέδου ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, παρότι όλοι ήταν εξαντλημένοι από τις αγγαρείες και τις σκοπιές. Επίσης κήρυττε ότι πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα γιατί ο εχθρός παραμονεύει, λες και είμασταν σε κατάσταση γενικής επιστράτευσης. Οι φαντάροι τον αποκαλούσαν μεταξύ τους Πίδη από το Ευριπίδης που ήταν το μικρό του, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι "μας έχει πηδήξει ο πούστης". Κλείνει η παρένθεση.

Ήρθε, λοιπόν, να φωνάξει το Θρασύβουλα ένας ΕΠΟΠ με γρήγορα βήματα χελώνας. Βλέποντας τον να έρχεται από μακρυά θα νόμιζες ότι το βάδισμα δραπέτη με σιδερένια μπάλα στο πόδι μοιάζει ανάλαφρο. Φτάνοντας στο λόχο μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια ο ΕΠΟΠ κοίταξε δεξιά, κοίταξε αριστερά, σκάλισε τη μύτη του, ξανακοίταξε τριγύρω και τελικά εντόπισε το αγνώστης ταυτότητας κωλοφάνταρο (8).

-"Εσύ ο καινούργιος, σε θέλει ο Διοικητής στο γραφείο του", είπε ο ΕΠΟΠ με περίσσεια μαγκιά και έφτυσε ένα κομματάκι φαγητό που είχε κολλήσει στα δόντια του για μερικές μέρες.
-"Ευχαριστώ αλλά δεν έχω όρεξη", αποκρίθηκε ο Θρασύβουλας ο οποίος είχε ήδη αράξει σ' ένα κρεβάτι.
 Ο ΕΠΟΠ τίναξε το κεφάλι του λες και τα αυτιά του, που έμοιαζαν με δορυφορικό πιάτο, είχαν πιάσει σήμα ασυρμάτου αστυνομικών που κανόνιζαν ποιοι θα παραγγείλουν σουβλάκια. Όταν κατάλαβε ότι δεν έκαναν παιχνίδια τα αυτιά του είπε στο Θρασύβουλα:
-"Τι λες ρε;"
-"Ευχαριστώ αλλά δε χρειάζεται. Είμαι φαγωμένος και έχω πιει και καφέ", είπε ο Θρασύβουλας λες και του πρόσφεραν κέρασμα.
-"Τι λες ρε κωλόψαρο;" συνεχίζει ο ΕΠΟΠ εμπλουτίζοντας την ήδη ηλίθια ερώτηση.
-"Δεν πάω ρε παιδί μου, πως το λένε! Δεν αντέχω αυτές τις τυπικούρες λες και πήγα επίσκεψη στην πεθερά μου. Άμα θέλει ας έρθει αυτός, αλλά γρήγορα γιατί θέλω να την πέσω. Θα βγω το βράδυ."
Ο ΕΠΟΠ είχε αρχίσει να την ψωνίζει και καθώς δεν ήξερε με ποιον είχε να κάνει, επέμεινε...
-"Ρε ακόμα δεν ήρθες και θες να σε βγεις αναφερόμενος (9); Αυτό είναι άρνηση διαταγής. Κατευθείαν στρατοδικείο (10) πας ρε κωλόψαρο!"
Αντί για απάντηση, ακούστηκε από την πλευρά του Θρασύβουλα ένας συνεχής, βραχνός και κάπως υγρός ήχος που ομοίαζε πολύ σε εντερικό αερισμό.
-"Πω πω με πείραξαν τα φασόλια με το τουρσί", είπε ο Θρασύβουλας και γύρισε πλευρό.
-"Τρελός είν' αυτός;" ψιθύρισε ο ΕΠΟΠ προς το θαλαμοφύλακα (11) κι αυτός έγνεψε σε στυλ "που να ξέρω εγώ", απάντηση που έχει σώσει φαντάρους σε πολλές περιπτώσεις.
Ο μπερδεμένος ΕΠΟΠ πήγε να πλησιάσει το Θρασύβουλα αλλά όταν του 'ρθε η ποδαρίλα σε συνδυασμό με την εξάτμιση του Θρασύβουλα που κάπνιζε ακόμη, αποφάσισε πως ήταν καλύτερα να ανεχτεί τις φωνές του Πίδη όταν μάθει τι έγινε.

Μετά από λίγη ώρα οι στρατιωτικοί σχολούσαν. Την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί ο ΕΠΟΠ ήρθε να πει στο Θρασύβουλα πως είναι αναφερόμενος από το Διοικητή. Κοίταξε δεξιά, κοίταξε αριστερά, σκάλισε τη μύτη του και με ρώτησε καθώς ήμουν θαλαμοφύλακας εκείνη την ώρα:
-"Που είν' αυτός ο καινούργιος;"
-"Δεν έχει γυρίσει από τη χθεσινή έξοδο", απάντησα.
-"Είχε διανυκτέρευση;"
-"Όχι. Τον ψάχνει ο ΑΥΔΜ (12) και τα 'χει πάρει. Μου είπε ότι είναι αναφερόμενος και θα φάει πολλά Φι (13)."
-"Αυτός δεν πάει καλά", είπε ο ΕΠΟΠ με έμφαση. "Πες του αν έρθει ότι είναι αναφερόμενος και από τον Διοικητή."
Κατά σύμπτωση ο Θρασύβουλας μπήκε εκείνη την ώρα στο λόχο.
-"Τι έγινε, βρήκες το δρόμο για το στρατόπεδο;" είπε ειρωνικά αγγίζοντας τα όρια της δημιουργικότητάς του ο ΕΠΟΠ.
-"Δε θα ρχόμουν αλλά μου έλειψαν οι ωραίες συζητήσεις μας."
-"Ειρωνεύεσαι κιόλας! Το ξέρεις ότι θα σε στείλουν στρατοδικείο μ' αυτά που κάνεις;" φώναξε ο ΕΠΟΠ με ύφος μαθητή του δημοτικού που αναπαράγει τα λόγια του δασκάλου.
Ο Θρασύβουλας πήρε μια έκφραση δυσαρέσκειας σε στυλ "για χαζό με περνάς ρε παπ' Άρη" και είπε:
-"Αυτές τις ιστορίες για το στρατοδικείο πούλα τες αλλού μπουλούκο. Για να με στείλουν στρατοδικείο πρέπει να λείπω μια βδομάδα. Και μη μου κολλάς πολύ γιατί δεν το 'χω σε τίποτα να χέσω στις αρβύλες σου κάνα βράδυ."
-"Καλά καλά, θα τα πούμε στην αναφορά", φώναξε ο ΕΠΟΠ και έφυγε ενώ είχε κοκκινίσει από τα νεύρα και την αμηχανία του.

Μη χάσετε στο επόμενο επεισόδιο την αναφορά, τη μετατροπή του θαλάμου του λόχου σε θάλαμο αερίων και πολλά πλούσια δώρα!

(1) αποσπασμένος: Βύσμα που αντί να υπηρετεί στη μονάδα του έχει μεταφερθεί κάπου καλύτερα για διάστημα από 1 μήνα έως όσο λειτουργεί το βύσμα του. Για αποσπάσεις είθισται να χρησιμοποιείται στρατιωτικό βύσμα (συνήθως συνταγματάρχης και πάνω) ενώ για καλή μετάθεση απαιτείται πολιτικό βύσμα, έτσι για να μαθαίνουμε.
(2) υπηρεσία: Ο αριθμός των υπηρεσιών (σκοπιές κτλ.) που κάνει ένας φαντάρος μέχρι να πάρει μια έξοδο (5 μέσα 1 έξω που λένε), ο οποίος επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των φαντάρων που υπάρχουν στη μονάδα.
(3) καραβανάς: Ο μαλάκας μόνιμος στρατιωτικός που έχει βαλθεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη γιατί είναι καθυστερημένος, η ζωή του αν δεν είναι ένα μάτσο χάλια είναι σκέτο χάλια, μισεί τη δουλειά του αλλά σιγά μην αφήσει το σίγουρο μισθό κλπ. Συνήθως έχει το βαθμό ανθυπασπιστή ή αρχιλοχία και κάτω.
(4) απαλλαγή: Ο νέος φαντάρος που μόλις ήρθε στη μονάδα για να "απαλλάξει" τον παλιό φαντάρο, που κοντεύει να απολυθεί, από σκοπιές, αγγαρίες κλπ. Η αλήθεια είναι ότι απλά ο παλιός φαντάρος έχει τέτοιες προσδοκίες και ο νέος φαντάρος αν δεν είναι μαλάκας καλά θα κάνει να τον διαψεύσει και να μην είναι κωλόψαρο!
(5) παλιός: Έννοια γνωστή αλλά παρεξηγημένη καθώς ο παλιός κάποτε είχε υπηρετήσει κοντά δύο χρόνια και είχε φτάσει σε σημείο να σιχαθεί τους πάντες και τα πάντα (όχι τις αρκούδες) στο στρατόπεδο, ίσως και να τον σιχαθούν οι πάντες και τα πάντα (και οι αρκούδες) κι έτσι στο τέλος της θητείας του δεν έκανε τίποτα μέχρι να απολυθεί. Λένε ότι η πιο έντονη δραστηριότητα που έκανε κάποιος φαντάρος σε αυτή την κατάσταση ήταν να βρίσει ένα στρατηγό που είχε έρθει για επιθεώρηση ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι παλιοί φαντάροι όταν θύμωναν απλά μούγκριζαν σαν πίτμπουλ. Και τώρα σου 'ρχεται το κάθε τσουτσέκι που έχει υπηρετήσει 6 μήνες και το παίζει παλιός και ιστορία επειδή σε 3 μήνες απολύεται. Ρε ουστ!
(6) μανδραπήδα: Σύνθετη λέξη που σημαίνει ότι κάποιος φαντάρος την κοπάνησε χωρίς άδεια από το στρατόπεδο, είτε έχει πηδήξει από τη μάντρα, είτε βγήκε από την πόρτα, είτε έσκαψε λαγούμι σαν τυφλοπόντικας.
(7) διοικητής: Ο ανώτερος αξιωματικός μιας στρατιωτικής μονάδας, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο μεγαλύτερος μαλάκας στη μονάδα. Όταν δεν ισχύει αυτό και ο διοικητής είναι συμπαθητικός τότε αναμφίβολα ο υποδιοικητής (δεύτερος στην ιεραρχία της μονάδας) θα είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας. Γενικά η συμπεριφορά διοικητή/υποδιοικητή μοιάζει με το καλός/κακός μπάτσος που δείχνουν στις ταινίες.
(8) κωλοφάνταρο: Χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε όλους τους φαντάρους ανεξαιρέτως υπονοώντας ότι είναι καημένοι, βρομιάρηδες και δεν αξίζουν κανένα απολύτως σεβασμό, όλες δηλαδή τις αξίες που προωθεί ο στρατός στους σύγχρονους Έλληνες φαντάρους.
(9) αναφερόμενος: Ο φαντάρος που του λένε να παρουσιαστεί στην πρωινή αναφορά και να αναφέρει κάποιο παράπτωμά του στο διοικητή για να τον κάνει ντα κι αυτός σαν το μαλάκα πάει και το κάνει.
(10) στρατοδικείο: Μόνιμη απειλή προς τους φαντάρους. Οι παρελκόμενες απειλές είναι ότι θα χρειαστούν πολλά λεφτά για δικηγόρους και φυσικά η ποινή θα είναι δραματική αύξηση της θητείας και δυσμενής μετάθεση. Όποιος θέλει το πιστεύει. Εμένα πάντως μου φαίνεται πιο πιθανό να υπάρχει το τέρας του Λοχ Νες.
(11) θαλαμοφύλακας: Η πλέον ξεκούραστη αλλά και βαρετή υπηρεσία. Ο θαλαμοφύλακας φυλάει τα κλειδωμένα όπλα και τους κοιμισμένους φαντάρους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αν δεν έχει βρει κάτι καλύτερο να κάνει, προσπαθεί να εντοπίσει ποιος πούστης είναι που ροχαλίζει σαν κομπρεσέρ και από ποια μεριά του 'ρχεται η ποδαρίλα όταν κάνει ρεύμα. Οι εκάστοτε αξιωματικοί τονίζουν τη σημασία αυτής της υπηρεσίας και φέρνουν ως παραδείγματα υποτιθέμενα πραγματικά περιστατικά κατά τα οποία θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές χάρη στο θαλαμοφύλακα, αλλά αυτός ήταν ασυνεπής και το χάσαμε το παλικάρι. Στην πραγματικότητα απλά φοβούνται μην έρθει καμιά εξωτερική έφοδος (έλεγχος από άλλο στρατόπεδο) και βρει τον θαλαμοφύλακα να κοιμάται και τους πηδήξουν ομαδικώς. 
(12) ΑΥΔΜ: Αξιωματικός υπηρεσίας. Ποτέ δεν έμαθα τι σκατά σημαίνει το ΔΜ. Πάντως οι δημοφιλέστερες ερμηνείες που άκουσα ήταν Διοίκησης Μονάδος και Δες ένα Μαλάκα. Το πιθανότερο να ισχύει η πρώτη γιατί το σωστό θα ήταν Φάε ένα Μαλάκα.
(13) Φι: Φυλακή. Αυστηρή τιμωρία καθώς δεν βγαίνεις εξοδούχος κατά τη διάρκειά της και αν συμπληρώσεις το σετ των 20 ημερών υπηρετείς τις υπόλοιπες. Βγαίνει μόνο σε μεγάλα νούμερα π.χ. 10 Φ, 20 Φ κτλ.
       Κάπα: Κράτηση.Απλά δε βγαίνεις εξοδούχος κατά τη διάρκεια της τιμωρίας. Βγαίνει και σε μικρότερα μεγέθη για όλες τις ηλικίες και τα γούστα. 
       Σ.Εξ.: Στέρηση Εξόδου. Η συγκεκριμένη τιμωρία είναι από τις πλέον σκληρές (εξ ου και η πετυχημένη συντομογραφία που της αποδίδουν) καθώς ο φαντάρος χάνει σίγουρα εξόδους ανεξαρτήτως πότε θα τις πάρει.


Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις οφείλεται σε ατυχή γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Peach Reek..Διάβασα με ενδιαφέρον κ προσύρλωση το συγκεκριμένο σου αρθράκι κ πρέπει να σε πω ότι περιμένω κ τη συνέχεια της ιστορίας με το Θρασύβουλα.. Τελικά τι έγινε;; Απολύθηκε κ αυτός μαζί με σενα; Μιλάτε καθόλου τώρα τελευταία;;
Lobesia